Dýňová polévka
Minulou nedělí začal oficiálně podzim a k němu neodmyslitelně potří nejen babí léto, ale také dýňové hody!
Proto jsem dnešní den začala dýňovou polévkou, která mě do podzimního období doslova ponořila. Přikládám tedy jednoduchý recep :)
Potřebujeme:
jednu dýni hokaido
jednu velkou cibuli
olivový olej
dva stroužky česneku
jednu mrkev
menší lžičku kari koření
kostku masoxu
sůl, cukr, muškátový oříšek, mletou skořici
zakysanou smetanu (12%)
Postup
Dýni oloupeme (hokaido ale loupat nemusíme) a nakrájíma na menší kousky společně s mrkví. Mezitím si oloupeme a nakrájíme cibuli a dva stroužky česneku, vložíme do většího hrnce a osmažíme do zlatova. Poté přidáme dýni s mrkví a necháme ji lehce zasmažit, dokud nezezlátne. Poté přilijeme vodu tak, aby malé kousky dýně byly vidět. Přidáme masox, lžíci cukru, lžičku soli, menší lžičku kari koření, lžičku mleté skořice - dodá polívce velmi jemnou chuť a přistrouháme trochu muškátového oříšku. Polévku necháme vařit zhruba 45 minut, dokud dýně nezměkne.
Poté tyčovím mixérem rozmixujeme a přidáme čtvrt kelímku zakysané smetany. Pokud je polévka hustá, zředíme jí vodou a chvíli povaříme.
Dýňová semínka, která nám zbyla můžeme zbavit dužiny, propláchnout a rozmístit na plech vyložený pečícím papírem. Poté je posolíme a pečeme zhruba na 200°C dokud nezezlátnou. Podáváme k polévce
2 komentářů
tekvicovu polievku mam tiez velmi rada a vyvinula som skoro najjednoduchsi recept, aky je mozne mat. trochu oleja, cibula, nakrajana tekvica, zeleninovy vyvar (vacsinou z kocky), nastruhany muskatovy oriesok a pripadne sol. hlavne ziadna smotana/slahacka/mlieko, kedze moja laktozova intolerancia z mliecnych vyrobkov nie je velmi nadsena :D
OdpovědětVymazatDýňovou polévku jsem jednou zkoušela, ale moc mi nechutnala :D Ale to bdue tím, že jsem ji špatně dochutila a nebyla z hokaido. Ta mi chutná nejvíce. Takové ty obří dýně mi přijde, že jsou bez chuti. Jenom voda :)
OdpovědětVymazatWantBeFitM